Valintakoetietoja

Ammattikorkeakoulujen kursseillamme opit juuri ne asiat, joiden osaamista uudessa AMK-valintakokeessa vaaditaan!

Ammattikorkeakouluihin haetaan valtakunnallisessa ammattikorkeakoulujen yhteishaussa, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä. Voit hakea yhdellä lomakkeella koulutukseen koko maahan. Hakulomakkeessa ilmoittamasi hakutoivejärjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa hakuajan päätyttyä.

Voit opiskella ammattikorkeakoulututkintoon päivätoteutuksena tai monimuotototeutuksena. Hakukelpoisuus voi vaihdella riippuen korkeakoulusta ja linjasta, jolle olet hakemassa. Myös aikuisopiskelijoille suunnattujen opintojen valintaperusteet voivat poiketa saman alan päivätoteutuksena järjestettävien opintojen valintaperusteista.

Tarkistathan hakukelpoisuutesi ja valintaperusteet aina sen ammattikorkeakoulun sivuilta, johon olet hakemassa. 

Ammattikorkeakoulujen haussa ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville varataan 75-80 % aloituspaikoista. Tarkistathan ajankohtaiset tiedot hakukohteestasi myös Opintopolusta.

Tärkeitä päivämääriä

Hakuaika ja valinta kevät 2024

Haku sähköisessä asiointipalvelussa www.opintopolku.fi

Hakuaika 13.3.–27.3.2024

Valintakoe 27.5.–31.5.2024. Valintakoetilaisuuksien tarkemmat ajat ilmoitetaan myöhemmin.

 

Valintamenettely

Ammattikorkeakoulujen yhteisvalinnassa on käytössä kaksi eri kiintiötä: todistusvalintakiintiö sekä valintakoekiintiö. Sinun ei tarvitse itse tietää kummassa näistä haet, vaan asetut automaattisesti sinulle paremman aseman tuottavaan kiintiöön. Yo-todistuksen tai ammatillisen perustutkinnon puuttuessa tai sen ollessa heikko, asetut automaattisesti valintakoekiintiöön.

Hakukelpoisuus

Olet hakukelpoinen ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin, kun olet suorittanut ylioppilastutkinnon / lukion oppimäärän, ammatillisen perustutkinnon, näyttötutkintona suoritetun ammatillisen perustutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Ulkomaalaisten tutkintojen kelpoisuuden kohdalla kannattaa olla suoraan yhteydessä hakukohteenasi olevaan ammattikorkeakouluun ja varmistaa, että tutkintosi on riittävä antamaan hakukelpoisuuden hakukohteeseen.

Lisäksi voit tulla valituksi ammattikorkeakouluun harkinnan varaisella valinnalla, mikäli hakukohteesi toteaa sinulla muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet. Ammattikorkeakoulut päättävät itsenäisesti harkinnanvaraisuuden käyttämisestä. Voit tarkistaa asian Opintopolun hakutiedoista ja tarvittaessa olla yhteydessä ammattikorkeakouluihin asian suhteen.

Todistusvalinta

Kaikki suomalaisen ylioppilastutkinnon, IB- tai EB-tutkinnon, Suomessa suoritetun RP-/DIA-tutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon suorittaneet opiskelijat voivat olla mukana todistusvalinnassa. Sinun ei itse tarvitse ilmoittaa, haetko todistusvalinnalla, vaan jokainen hakija huomioidaan automaattisesti kaikissa niissä valintatavoissa, joihin hänen koulutustaustansa sopii.

Alla käsitellään ylioppilastutkinnon pisteytystä ammattikorkeakoulujen todistusvalinnassa. Löydät tietoa muiden tutkintojen pisteytyksestä todistusvalinnassa täältä.

Kaikilla yhteisvalintaan kuuluvilla aloilla (lukuun ottamatta kulttuurialaa ja tulkin koulutusta) käytetään samaa ylioppilastutkinnon pisteytystaulukkoa, jonka löydät alta.

Kevään 2024 todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5.2024 Oma Opintopolku -palvelussa.

Todistusvalinnassa huomioidaan enintään viiden aineen arvosanat, eli opinnoista ammattikorkeakoulussa haaveilevan kannattaa kirjoittaa ainakin nuo viisi ainetta. Todistusvalinnassa on kuitenkin väliä myös sillä, mitä aineita todistuksesta löytyy.

Todistusvalinnassa huomioidaan hakijoilta seuraavat viisi ainetta:

  • Äidinkieli (suomi, ruotsi, saame, suomi toisena kielenä tai ruotsi toisena kielenä)
  • Matematiikka (pitkä tai lyhyt)
  • Vieras / toinen kotimainen kieli
  • Kaksi reaaliainetta/vierasta kieltä:
    • Toista kotimaista kieltä ei huomioida tässä kohdassa

Kaikki pisteytettävät aineet huomioidaan vain kerran todistusvalinnassa. Valinnassa huomioidaan hakijalle paras pisteitä tuottava yhdistelmä pisteytettävistä aineista. Maksimipistemäärä ylioppilastutkinnosta on 198 pistettä.

Taulukko 1. Ylioppilastutkintotodistuksen pisteytysmalli

Aine

Aine / taso

L

E

M

C

B

A

Äidinkieli

-

46

41

34

26

18

10

Matematiikka

Pitkä

46

43

40

35

27

19

Lyhyt

40

35

27

19

13

6

Vieras / toinen kotimainen kieli

Pitkä

46

41

34

26

18

10

Keskipitkä

38

34

26

18

12

5

Lyhyt

30

27

21

15

9

3

Ainereaali tai vieras kieli

Fysiikka

30

27

21

15

9

3

Kemia

30

27

21

15

9

3

Biologia

30

27

21

15

9

3

Maantiede

30

27

21

15

9

3

Terveystieto

30

27

21

15

9

3

Psykologia

30

27

21

15

9

3

Filosofia

30

27

21

15

9

3

Historia

30

27

21

15

9

3

Yhteiskuntaoppi

30

27

21

15

9

3

Uskonto/ET

30

27

21

15

9

3

Vieras kieli (pitkä / keskipitkä / lyhyt)

30

27

21

15

9

3

 

Vähimmäispistemäärät ja kynnysehdot

Ammattikorkeakoulut saattavat määrittää hakukohteille vähimmäispisterajan ja/tai kynnysehtoja todistusvalinnassa.

Erillisiä soveltuvuuskokeita järjestetään todistusvalinnan yhteydessä vain rakennusarkkitehti- ja merikapteenikoulutuksiin haettaessa.

Rakennusmestari-koulutuksessa opiskelijavalinnassa huomioidaan todistuksen lisäksi rakennusalan työkokemus.

Sosiaali- ja terveysalan, humanistisen alan ja kasvatusalan, liikunnan alan ja merenkulun alan hakukohteissa on terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia. Lisätietoja löydät täältä.


Valintakoevaatimukset

Valintakoe kevät 2024

AMK-valintakoe järjestetään keväällä 2024 ajalla 27.5.–31.5. Ammattikorkeakoulujen tarjoamat valintakoetilaisuudet vaihtelevat ammattikorkeakouluittain.

Valintakoe on digitaalinen.

AMK-valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. Valintakokeeseen ei liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä. Suurin osa ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisistä hakukohteista käyttää AMK-valintakoetta.

Jos hakukohteesi ei käytä AMK-valintakoetta, hakemiseen saattaa liittyä ennakkotehtävä tai erillinen valintakoe. Tieto tästä löytyy Opintopolusta.

Huomaathan että rakennusarkkitehti- ja merikapteenikoulutuksiin haettaessa järjestetään AMK-valintakokeen lisäksi erillinen soveltuvuuskoe.

AMK-valintakoe koostuu eri osioista. Valintakokeen osiot ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin olet hakenut. Suoritat yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hakukohteisiisi. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita. Sinun tulee suorittaa hyväksytysti kaikki hakukohteelle kuuluvat osiot, jotta voit tulla siihen valituksi.

Kaikille koulutusaloille yhteiset osiot:

- Päätöksentekotaidot (40 min): Osiossa arvioidaan loogista päättelykykyä ja ongelmanratkaisutaitoja

- Opetuskieli (suomi tai ruotsi) (30 min): Suoritat osion tehtävät suomeksi, jos haet suomenkieliseen hakukohteeseen, ja ruotsiksi, jos haet ruotsinkieliseen hakukohteeseen. Osiossa arvioidaan tekstin lukemisen ja tulkinnan taitoja, kuten tekstin osien välisten suhteiden ymmärtämistä, sanaston ja tekstilajin hallintaa sekä kielellistä päättelyä.

- Englannin kieli (30 min): Osiossa arvioidaan tekstin lukemisen ja tulkinnan taitoja, kuten tekstin osien välisten suhteiden ymmärtämistä, sanaston hallintaa ja kielellistä päättelyä.

Koulutusalakohtaiset osiot:

- Matemaattiset taidot (40 min): Osion suorittavat tekniikan alan, liiketalouden ja tietojenkäsittelyn alan, luonnonvara-alan, matkailu-, ravitsemis- ja talousalan, merenkulun alan tai sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoalan hakukohteisiin hakevat. Osio on kaikille sisällöltään sama. Osiossa arvioidaan matemaattisten perustaitojen osaamista, kuten peruslaskutoimituksia, prosenttilaskuja, ensimmäisen asteen yhtälöitä, yksikkömuunnoksia, geometriaa, matemaattis-loogista päättelyä sekä taulukoiden ja kuvaajien tulkintaa. Laskimen käyttö ei ole sallittua.

- Matemaattis-luonnontieteelliset taidot (35 min): Osion suorittavat tekniikan alan tai merenkulun alan hakukohteisiin hakevat. Osiossa arvioidaan valmiuksia matematiikassa ja fysiikassa. Osio sisältää lausekkeen sieventämiseen, yhtälön ratkaisemiseen sekä tasogeometriaan ja trigonometriaan liittyviä tehtäviä. Lisäksi osiossa arvioidaan perustietojasi fysiikan ilmiöistä, kykyäsi tehdä fysiikan perustietämykseen tai annettuihin malleihin perustuvaa laskentaa ja päätelmiä sekä kykyäsi tulkita kaavioita ja kuvaajia. Osiossa saat käyttää koejärjestelmän funktiolaskinta.

- Eettiset taidot (15 min): Osion suorittavat sosiaali-, terveys-, liikunta-, ja kauneudenhoitoalan tai humanistisen alan ja kasvatusalan hakukohteeseen hakevat. Osio on kaikille sisällöltään sama. Osiossa arvioidaan valmiuksia tunnistaa väittämien eettistä luonnetta.

- Tunneälytaidot (15 min): Osion suorittavat sosiaali-, terveys-, liikunta-, ja kauneudenhoitoalan tai humanistisen alan ja kasvatusalan hakukohteeseen hakevat. Osio on kaikille sisällöltään sama. Osiossa arvioidaan valmiuksia tunneälytaidoissa kuten tunteiden tunnistamisessa ja niiden hallinnassa.

Voit suorittaa valintakokeen osiot haluamassasi järjestyksessä, mutta jokainen avattu osio tulee suorittaa kerralla loppuun eikä osioon voi palata enää myöhemmin.

 

Huomaathan, että valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. Kokeeseen on osallistuttava siinä paikassa ja valintakoetilaisuudessa, jonka olet ilmoittanut Opintopolun kautta hakulomakkeessasi. Valintaa ei voi muuttaa jälkikäteen, ja väärään valintakoetilaisuuteen saapuessasi, et pääse suorittamaan valintakoetta.