Ajankohtaista

Julkaistu 06.06.2018

Todistusvalinnan linjaukset vuodelle 2020!



Yliopistot ovat julkaisseet tiedot todistusvalintauudistuksista, jotka astuvat voimaan vuoteen 2020 mennessä. Yleinen linjaus on se, että todistusvalinnasta tulee pääasiallinen sisäänpääsyväylä vuoteen 2020 mennessä. Todistuksen perusteella sisään otettavien määrä vaihtelee kuitenkin suhteellisen radikaalisti 25%- 90% välillä. Isoimmilla aloilla kuten lääketieteellinen oikeustieteellinen ja kauppatieteellinen prosentit liikkuvat 40%-60% välillä. Todistusvalinnassa huomioitavien aineiden määrissä on myös eroja; esimerkiksi diplomi-insinööriosastoille hakiessa huomioidaan lähtökohtaisesti kolmen aineen arvosanat, kun taas lääketieteelliseen hakiessa kuuden eri aineen arvosanat. Lähtökohtaisesti pakollisina aineina ovat äidinkieli ja lähes poikkeuksetta myös matematiikka. Matematiikkaan kannattaa siis panostaa, olit hakemassa mille alalle tahansa.

Esimerkiksi lääketieteelliseen otetaan sisään pelkän todistuksen pohjalta enintään 51% prosenttia hakijoista. Tässä säilyy siis 49% paikoista pelkästään valintakokeen perusteella hakeville. Todistusvalinnassa huomioidaan kuuden aineen arvosanat eli tämä tarkoittaa, sitä että kuusi ainetta tulisi olla kirjoitettuna, jos mielii sisään lääketieteelliseen todistuksen perusteella. Lääketieteelliseen hakiessa huomioidaan äidinkieli, lyhyt tai pitkä matematiikka, kemia, biologia, fysiikka, yksi ainereaali tai yksi kieli, joista kolmesta viimeisestä voit yhden jättää pois. Korkeimmat pisteet ovat jaossa fysiikasta ja toiseksi korkeimmat pitkästä kielestä eli pakollisten lisäksi näillä kerrytät parhaat kokonaispisteet lääketieteellisen todistusvalinnassa. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, mitä näistä valitsee kirjoitettavaksi, jotta saa kerättyä itselleen mahdollisimman korkean kokonaispistemäärän todistusvalintaa ajatellen.


Diplomi-insinööriosastoille haettaessa todistusvallinnan perusteella sisään otetaan 60-80% hakijoista hakukohteesta riippuen. Diplomi-insinööriosastojen todistusvalinnassa huomioidaan kolmen aineen arvosanat, jotka ovat äidinkieli, pitkä matematiikka ja fysiikka tai kemia. Tasapistetilanteissa verrataan hakijoiden pitkän kielen arvosanoja eli diplomi-insinöörikoulutukseen hakiessa tässä on yksi asia, mikä kannattaa erityisesti huomioida kirjoitettavia aineita miettiessä.


Oikeustieteellinen eroaa hieman muiden hakupainealojen linjasta. Oikeustieteelliseen valitaan vain 40% todistusvalinnassa ja jolloin valintakokeen perusteella valituille jää 60% osuus. Oikeustieteellisessä todistuvalinnalla otettavien kiintiö on siis muita isoja aloja selkeästi alhaisempi. Oikeustieteelliseen hakiessa todistusvallinnassa huomioidaan viisi ainetta, joista pakollisena on ainoastaan äidinkieli. Parhaat pisteet todistusvallintaan kerrytät kirjoittamalla äidinkielen, pitkän matematiikan ja kaksi pitkää kieltä. Oikeustieteelliseen hakiessa sinun kannattaa käytännössä kirjoittaa äidinkieli, pitkä matematiikka ja kaksi pitkää kieltä, jotta keräät mahdollisimman paljon pisteitä todistusvalinnassa.


Psykologian alalla todistusvalinnan perusteella sisään otetaan enintään 60% hakijoista eli 40% paikoista jää edelleen pelkän valintakokeen perusteella yliopistoon hakeville. Valintaan vaikuttavat viiden aineen arvosanat; äidinkieli, psykologia, pitkä tai lyhyt matematiikka, sekä yksi ainereaali ja yksi kieli. Parhaimmat pisteet saavuttaakseen kannattaa valita pitkä matematiikka, sekä ainereaalista fysiikka ja pitkä kieli.


Kauppatieteellisen osalta todistusvalinta pidättäytyy 60% todistusvalinta kiintiössä. Kauppatieteelliseen siis voi edelleen päästä 40% pelkän valintakokeen pohjalta. Kauppatieteelliseen kohdalla huomioidaan edelleen viisi ainetta eli muutosta tästä keväästä ei näillä näiden perusteella valintamenettelyyn ole tulossa.

Tiedot on julkaistu Opintopolku.fi -sivustolla osoitteessa:

https://opintopolku.fi/wp/opo/korkeakoulujen-haku/mika-korkeakoulujen-opiskelijavalinnoissa-muuttuu-vuoteen-2020-menessa/yliopistojen-todistusvalinnat-2020/

 

Mikäli sinulla herää kysyttävää muutoksiin liittyen tai haluat tietää lisää eri aloja koskevista muutoksista, autamme mielellämme. Voit olla meihin yhteydessä arkisin klo 9-17 puhelimitse +358 9 2727 130, chatin kautta www.eximia.fi tai sähköpostitse info@eximia.fi.