Psykologian pääsykokeet ovat aina erittäin haastavia, ja niistä pyritään tekemään mahdollisimman erottelevia hakijoiden kesken. Kokeen eri osa-alueiden vaikeustasot vaihtelevatkin vuosittain, jotta sen olemusta olisi vaikea ennakoida.
Vuoden 2013 pääsykoe koostui, kuten normaalistikin, tilastomatematiikan osiosta ja yleisestä osiosta. Tänä vuonna tilastomatematiikan osuudesta oli tehty erittäin haastava. Se koostui kahdesta tehtävästä, joissa kummassakin oli kolme osatehtävää. Ensimmäinen tehtävä oli vaikeaselkoinen aineistotehtävä, ja toinen tehtävä oli hankala todennäköisyys tehtävä, jossa piti soveltaa aikaisemmin tuntematonta kaavaa. Kuten aikaisempinakin vuosina, tilastotehtävät laskettiin pienellä nelilaskimella, mikä teki joidenkin laskujen laskemisesta suhteellisen työlästä. Vuoden 2013 nelilaskimista kuitenkin onneksi löytyi tänäkin vuonna neliöjuuri.
Yleinen osa sen sijaan, aikaisemmasta hieman poiketen, koostui kahdeksasta erillisestä logiikan tehtävästä sekä artikkelikokoelmaan perustuvista monivalintatehtävistä. Logiikkatehtävät olivat moninaisia, muun muassa avaruudellista hahmotuskykyä vaativia "tetrismäisiä" tehtäviä löytyi joukosta. Artikkeleihin perustuvat monivalinnat olivat monen kokeeseen osallistuneen mielestä vuoden 2012 pääsykokeisiin verrattuna hieman helpompia, mutta mukaan mahtui myös vaikeita monitulkintaisia kysymyksiä.
Kaiken kaikkiaan, tämän vuoden pääsykoe sisälsi yllätyksiä siihen osallistuneille, eikä tosiaan ollut helpoimmasta päästä.