Eximian blogi

Aloittamisen sietämätön vaikeus

Julkaistu 18.12.2015 — Kirjoittaja Tanja Laimi

Tanja Laimi

Nyt kun ylioppilaskokeet ja pääsykokeet ovat lähestymässä, haluaisin kirjoittaa tämän blogikirjoituksen aiheesta, joka on itsellenikin hyvin vaikea. Eli siitä, miten oikeasti aloittaa tekemisen. Ystäväni sanoi minulle juuri, että hänellä on niin paljon tehtävää, että hän vain haluaisi jäädä kotiin nukkumaan ja unohtaa koko asian. Tämä on varmasti tuttua monelle lukiolaisellekin. Kun tehtävää tuntuu olevan paljon, haluaisi vaan pistää pään hiekkaan kuin strutsi ja kokonaan lopettaa ajattelun.

Yliopistossa ongelmani tuntuu vielä pahentuneen. Tehtävää on enemmän, ja se on hyvin itsenäistä, joten deadline tuntuu olevan ainut kannuste. Deadlinen aiheuttama kiire ja paniikki eivät ikinä saa aikaan hyvää jälkeä, joten parempi olisi aloittaa ajoissa. Samankaltainen tilanne tulee olemaan, kun ylioppilaskirjoitukset ja pääsykokeet häämöttävät keväällä. Itsellekin olisi siis mukavaa, jos kaikki deadlinet ja muut kiireet eivät kasaantuisi samoille ajoille, ja jos olisin aloittanut niiden tekemisen jo aikaisemmin.

Ongelmaani olen kuitenkin kehittänyt (pakon edessä) joitain ratkaisuja, tai ainakin sitä helpottavia tekijöitä. Ne ovat itselläni toimineet hyvin, joten sen takia haluaisin jakaa ne myös teidän kanssanne. Ylioppilaskokeiden ja pääsykokeiden aikainen kiire kuitenkin yllättää keväällä, ja silloin nämä vinkit saattavat hyvin tulla tarpeeseen.

Ensimmäinen, ja tärkein vinkkini on seuraava: kirjoita kaikki deadlinet ylös. Kirjoita siis listaasi aikajärjestyksessä kaikki tärkeät päivämäärät. Olivat ne sitten ylioppilaskirjoitusten, esseen palautuksen, kokeiden tai muita tärkeitä päivämääriä, kirjoita ne kaikki ylös. Näin pystyt hyvin seuraamaan, missä järjestyksessä käytät aikaasi. Tämä lista on tärkeää laittaa johonkin esille. Itse aikaisemmin tein sen työpöytäni oheen seinälle paperisena, mutta nykyään olen tehnyt tietokoneelleni muistilapun, jonka näen heti kun avaan koneen. Näin tavoitteet ja deadlinet pysyvät mielessä, eikä niitä voi vältellä.

Listan tekemisen jälkeen mieti, mikä on tärkeysjärjestyksesi. Jos esseen palautus on vasta kuukautta myöhemmin kuin koe, niin tiedät, että kokeeseen on kannattavampaa lukea. Esseeseen voi paneutua sitten kokeen jälkeen.

Mieti myös listaa tehdessäsi, kuinka kauan aikaa tarvitset kuhunkin tehtävään. Jos sinun tarvitsee palauttaa suuri portfolio vasta kahden kuukauden päästä, älä ajattele, että siihen on kaikki aika maailmassa. Listaasi voit suoraan merkitä, minä päivänä sen haluat aloittaa. Näin pystyt vertailemaan sitä, miten nopeasti kannattaa esimerkiksi tehdä edeltävä essee, jotta pääset seuraavaan projektiin.

Seuraava. ja viimeinen askel on se vaikein. Sitä helpottaa ne päivämäärät, jotka näet joka kerta, kun avaat koneen, tai katsot muistilappuasi. Eli se oikeasti aloittaminen. Jos kuitenkin aloitat ajoissa, voit tehdä vähän pienemmän verran kerrallaan. Motivaatio kuolee kiireessä, joten saatat huomata, että jaksat pidempään, kun stressi ja kiire eivät pukkaa päälle. Saatat huomata, että koska sinulla on enemmän aikaa kuin aikaisemmin, voit myös jättää esim. kotiesseevastauksesi hiukaksi aikaa rauhaan. Näin voit tarkistaa sen vielä ennen palautusta, jolloin saatat huomata siinä virheitä, tai suoranaisia puutteita.

Aikaisessa aloittamisessa on siis paljon positiivisia puolia, ja suosittelen sitä lämpimästi. Tulokset parantuvat, eivätkä kiire ja stressi paina päälle niin paljon.

Hyvää joulun aikaa kaikille,

Toivottaa Tanja