Eximian blogi

AMK Tekniikka - alaesittely

Julkaistu 18.12.2017 — Kirjoittaja Henna Kauppila

Mihin valmistut suoritettuasi tekniikan ja liikenteen alan tutkinnon?

Tekniikan ja liikenteen alalla valmistutaan tekniikan tai merenkulun ammattikorkeakoulututkintoon. Myös tekniikan alan opintoja tarjoaviin ammattikorkeakouluihin haetaan valtakunnallisessa ammattikorkeakoulujen yhteishaussa, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Tekniikan ja liikenteen alan valtakunnallisella valintakokeella voi hakea opiskelemaan useaan koulutusohjelmaan ja erittäin moneen ammattikorkeakouluun ympäri Suomea. Tällä valintakokeella pyritään esimerkiksi ajoneuvotekniikan, rakennusarkkitehtuurin, sähkötekniikan, tieto- ja viestintätekniikan ja tuotantotalouden koulutusohjelmiin. Tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden tutkintonimikkeitä ovat esimerkiksi rakennusmestari, insinööri tai laboratorioanalyytikko.


Mitä valintakokeessa sitten vaaditaan?

Tekniikan valtakunnallisessa valintakokeessa hakijalta mitataan mm. motivaatiota ja yleistä soveltuvuutta alalle, matemaattis-loogista ajattelua, ongelmanratkaisukykyä sekä luonnontieteiden perustietämystä. Matematiikan ja fysiikan osaaminen korostuvat siis valintakokeessa. Kokeessa on myös monivalintakysymyksiä ennakkoon julkaistavista aiheeseen liittyvistä aineistoista. Aika tämän aineiston hallitsemiseen on suhteelliset lyhyt. Maksimipistemäärä kokeessa on 40 pistettä ja tullakseen hyväksytyksi hakijan on saatava valintakokeesta vähintään 10 pistettä.

Voit opiskella tekniikan alan ammattikorkeakoulututkintoon joko päivätoteutuksena tai monimuotototeutuksena. Huomaathan, että hakukelpoisuus ja valintaperusteet voivat vaihdella tutkinto-ohjelmittain ja ammattikorkeakouluittain. Myös aikuisopiskelijoille suunnattujen opintojen valintaperusteet voivat poiketa saman alan päivätoteutuksena järjestettävien opintojen valintaperusteista. Tarkistathan tutkinto-ohjelmakohtaiset hakuehdot aina erikseen.

Tekniikan valtakunnallisen valintakokeen voi suorittaa suomen tai ruotsin kielillä ja se on kestoltaan n. 2-3 tuntia. Kokeessa laskimen tai kaavojen käyttö on kielletty, joten hyvää päässälasku- ja päättelytaitoa kannattaa treenata heti alusta alkaen.


Kurssimme avulla onnistut!

AM Tekniikan kursseillamme harjoittelet juuri niitä asioita, joita valintakokeessa tarvitaan. Tasokkaan opetuksemme avulla kertaat valintakokeen kannalta tärkeimmät matematiikan ja fysiikan sisällöt ja monipuolisten harjoitustehtävien avulla saat hiottua laskurutiinisi huipputasolle. Kurssilla harjoitellaan myös kokeen ennakkoaineistoon perustuvaa osuutta ja matemaattis-loogista päättelyä vaativien tehtävien tekemistä niin luennoilla kuin sähköisen välikokeenkin muodossa. Kurssiin kuuluu myös harjoituspääsykoe, joka simuloi mahdollisimman tarkasti varsinaista tekniikan ja liikenteen alan valintakoetta. Kurssin päättää tehokas kertaus, josta saat viimeiset vinkit varsinaiseen valintakokeeseen ja sinulla on vielä mahdollisuus kysyä mieltä painavat asiat kurssin opettajalta.

Mikäli sinulla on jotain kysyttävää teknillisten alojen korkeakouluhausta tai valmennuskursseistamme, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme. Autamme erittäin mielellämme! Palvelemme sinua arkisin klo 09.00–17.00 numerossa (09) 2727 130. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen info@eximia.fi tai lähettää meille viestiä Eximian chatissa.

Kommentoi juttua

Diplomi-insinööriosastojen alaesittely

Julkaistu 11.10.2017 — Kirjoittaja Henna Kauppila

Yhteisvalinnan kautta opiskelemaan diplomi-insinööriksi

Diplomi-insinöörin tutkinto on teknillis-tieteellisalan ylempi korkeakoulututkinto. Tutkintoon kuuluu ensiksi suoritettava tekniikan kandidaatin tutkinto ja varsinainen diplomi-insinöörin tutkinto. Yhdessä koko tutkinto koostuu siis yleisopinnoista, aineopinnoista ja maisteritason opinnoista. Diplomi-insinöörin tutkinnon aloja ovat muun muassa kone-, sähkö-, energia-, rakennus-, ja kemiantekniikka, sekä tieto-, automaatio-, ja bioinformaatiotekniikka, sekä sähköinen media ja tuotantotalous.

Teknillisiä tieteitä haetaan opiskelemaan yhteisvalinnassa. Yhteisvalinnan piiriin kuuluu seitsemän yliopistoa: Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu, Tampereen teknillinen yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta, Åbo Akademin teknillinen tiedekunta, Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta ja Vaasan yliopiston teknillinen tiedekunta. DI- koulutuksen yhteisvalinta on mukana valtakunnallisessa yhteishaussa.

Hakukohteesta riippuen hakija suorittaa matematiikan, fysiikan, kemian tai yhteiskuntatieteen valintakokeen. Matematiikan koe on pakollinen lähes kaikkiin koulutusohjelmiin haettaessa. Koe on kokonaisuudessaan muuttunut erittäin soveltavaksi, joten myös lukion oppimäärän ulkopuolisiin aiheisiin kannattaa esimerkiksi aineiston muodossa varautua.

Diplomi-insinöörin työ on vaativaa asiantuntijatyötä. Diplomi-insinöörit sijoittuvat tyypillisesti asiantuntija- tai johtotehtäviin, mutta myös koulutus- ja tutkimustöihin. Diplomi-insinöörien työtilanne on useimmilla aloilla varsin hyvä, ja tutkinto hyvin arvostettu.

Pysykää siis kuulolla DI-koulutuksesta kiinnostuneet! Kevään 2018 valintakoevaatimuksia odotetaan kuumeisesti julkaistavaksi. Heti kun vaatimukset on julkaistu, niin kerromme tarkemmin hakemisesta, valintakokeesta ja siitä, mitä etua valmennuskurssista on tähän haastavaan valintakokeeseen valmistautumisessa.

Kommentoi juttua