Eximian blogi

Mitä yliopistosta jäi käteen?

Julkaistu 21.3.2017 — Kirjoittaja Juulia Lehtonen

Juulia Lehtonen

Viimeinen kevät, viimeinen tentti, viimeinen essee, viimeinen luento... Tämä lukuvuosi on ollut minulle viimeisiä kertoja täynnä, sillä tämä viides ja viimeinen vuosi matkallani kohti kauppatieteiden maisterin papereita on nyt gradua vaille määränpäässään. Viisi vuotta on pitkä aika, ja paljon on ehtinyt tapahtua. Välillä tuntuu, että olen oppinut mielettömästi, välillä taas pohdin kuumeisesti,mihin se viisi vuotta on kadonnut.

Erityisesti gradua kirjoittaessani olen usein pysähtynyt pohtimaan, mitä tämä viisi vuotta on minulle antanut, mitä tästä kaikesta jäikään käteen? Gradun tarkoituksena on osoittaa yliopiston viimeisenä opinnäytteenä, mitä olen oppinut ja miten sovellan oppimaani. Joten kyllä, käteeni jää konkreettisesti ainakin hikeä, ei nyt ehkä kuitenkaan verta, mutta ainakin jonkin verran kyyneleitä vaatinut, ihan itse tehty tutkimus. Graduni ei ole vielä valmis, mutta voin jo tässä vaiheessa todeta, että kyllä, tulen siitä varmasti olemaan hyvin ylpeä. Kuten myös hankkimastani maisterin koulutuksesta.

Näiden asioiden takiako olen opiskellut viisi vuotta, alle 100 sivuisen kirjoitelman ja hienolta kalskahtavan tittelin? Ehdottomasti en. Gradun ja tutkinnon takana on vain muutamia esimerkkejä mainitakseni satoja tunteja ahkeraa opiskelua, kymmeniä mielenkiintoisia luentoja, kaksi itse tehtyä tutkimusta, mielettömästi upeita, uusia ihmisiä, verkostoitumista, ystävystymistä, juhlia ja kokemuksia, onnistumisen ja epätoivon tunteita, yritysvierailuita, ikimuistoinen vaihto, opettavainen työharjoittelu sekä hienoja mahdollisuuksia. Tunnen, että olen saanut opiskeluajoiltani kaksi korvaamattoman tärkeää asiaa: ystävät, joiden tiedän pysyvän matkassani koko loppuelämäni sekä uuden analyyttisemman, akateemisemman ja avarakatseisemman tavan katsoa maailmaa sekä sen ilmiöitä. Tämä kaikki on valmistanut minua ei vain työelämään, mutta koko tähän hienoon seikkailuun, jota myös elämäksi kutsutaan.

En voisi olla kiitollisempi 20-vuotiaalle Juulialle, joka oli viisi vuotta sitten päättänyt päästä sisään yliopistoon, ja jonka intoa, päättäväisyyttä ja ennakkoluulottomuutta nyt ihailen. Se oli yksi elämäni hienoimmista ja merkityksellisimmistä keväistä. Silloin uskoin, että mikä tahansa on mahdollista, ja että kovalla työllä on mahdollista saavuttaa unelmiaan. Uskon näin edelleen, mutta ajattelutapani on saanut viidessä vuodessa hieman realistisemman kehykset.

Tiedän nyt, että vaikka et näkisi tuloksia heti, kova työ palkitaan. Tiedän, että opiskelu kannattaa aina. En ehkä itsekään ihan vielä ymmärrä, mitä kaikkea yliopisto minulle on antanut, mutta minulla on aikaa selvittää sitä. Tiedän myös sen, että oppiminen ei suinkaan päättynyt tähän.

Onnea, taitoa ja tietoa teistä jokaiselle valintakokeisiin valmistautumiseen!Olkaa rohkeita, kokeilkaa asioita ja innostukaa, ikinä ei voi tietää mitä kulman takaa löydät.

Ihanaa kevättä,

Juulia

Kommentoi juttua

Ihana syksy!

Julkaistu 17.10.2016 — Kirjoittaja Juulia Lehtonen

Juulia Lehtonen

Aivan ensimmäiseksi: suuri onnittelu kaikille tänä syksynä opiskelupaikan saaneille! Olette tehneet valtavan työn, joka palkittiin unelmien opiskelupaikalla. Olette sen ansainneet, nauttikaa ensimmäisestä opiskeluvuodestanne ja tehkää siitä ikimuistoinen. Ottakaa kaikki irti opiskelun tuomasta vapaudesta ja muistakaa samalla kantaa vastuu omasta tekemisestänne ja päätöksistänne. Älkää heittäkö tätä ainutlaatuista mahdollisuutta hukkaan, vaan muistakaa kaiken uuden ja ihmeellisen keskellä, että opiskelette itseänne ja tulevaisuuttanne varten. Nyt luodaan pohja monen vuoden opinnoille ja tulevaisuuden ammattitaidolle. Hauskanpito on silti enemmän kuin sallittua, yleensä juuri ne ensimmäiset opiskeluvuodet ovat juuri niitä hauskimpia!

Syyslukukauden ollessa jo lähes puolessa välissä monet ovat varmasti jo luoneet omat ystäväporukkansa ja opiskeluun liittyvät rutiininsa. Uusi vaihe elämässä on alkanut. Monet, minut mukaan lukien, yllätti se, että pänttääminen ja opiskelu eivät päättyneetkään siihen, kun opiskelupaikka oli lunastettu. Siitä se luonnollisesti vasta alkoi. Ensimmäinen vuosi kauppatieteiden opinnoissani oli pitkälti yliopiston käytöntöihin ja uusiin ihmisiin tutustumista, oman paikan sekä opintojen, työn ja vapaa-ajan välisen tasapainon etsimistä ja lopulta löytämistä. Seuraavat vuodet rullasivat omalla painollaan ja opintopisteet karttuivat kurssi kerrallaan.

Nyt, lähes 300 opintopistettä myöhemmin ja gradua kirjoittaessani olen monesti miettinyt, mitä tästä lähes viidestä vuodesta on jäänyt käteen. Tärkeitä ystäviä, hienoja muistoja ja uskon, että myös uusi tapa ajatella, käsitellä ja ymmärtää asioita. Yksikään vuosi ei ole ollut samanlainen. Jokaista vuotta on leimannut oma projektinsa, kuten opintojen aloittaminen, vaihto ja kandiksi valmistuminen... Aloitin tämänkin yliopistosyksyn täynnä intoa ja odotuksia tulevasta lukuvuodesta. Erityisen tästä vuodesta tekee gradun kirjoittaminen ja opintojen viimeistely. Missä vaiheessa opintosi ovatkaan,

Opiskelun iloa!

Juulia

Kommentoi juttua

Kaksi viikkoa valintakokeisiin

Julkaistu 10.5.2016 — Kirjoittaja Juulia Lehtonen

Juulia Lehtonen

Kesä lähestyy hurjaa vauhtia, samoin valintakokeet. Kun aikaa on kokeisiin enää (useilla reippaasti) alle kuukausi ja suuret linjat on jo opittu, on nyt aika kerrata sekä palauttaa ja painaa mieleen pienimmätkin yksityiskohdat, laskukaavat ja listat. Takana on usean kuukauden työ, joka on nyt aika viimeistellä. Tässä vinkkejä viimeisille viikoille, valintakoetilaisuuteen ja valintakokeiden jälkeiseen aikaan.

Kaksi viikkoa valintakokeisiin:

-Kertaa, palauta mieleen, varmista että osaat. Tiedät, että osaat. Nyt sinun tulee enää tehdä asia itsellesi selväksi. Tässä vaiheessa itsevarmuus on kaikki kaikessa. Kertaa erityisesti ne asiat, jotka ovat olleet sinulle vaikeimpia ja vakuuta itsesi omasta osaamisestasi.

-Vaikka tiedät, että osaat niin älä päästä itseäsi liian helpolla. Sinulla on silti edelleen kaksi kokonaista viikkoa aikaa, miksi antaisit sen muille etumatkaa etkä käyttäisi sitä tehokkaasti kun tiedät, että sinulla on mahdollisuus olla vieläkin parempi ja varmempi? Tee näistä viikoista ne omalta osaltasi ratkaisevat ja purista itsestä vielä viimeiset mehut.

-Älä kuuntele muita. Pahin virhe mitä voit tässä kohtaa tehdä on verrata itseäsi ja omaa urakkaasi muihin. Se, mitä sinä olet tehnyt, on ollut sinulle paras tapa oppia, älä kyseenalaista sitä.

-Varmista kaikki valintakoepäivän yksityiskohdat. Tarkista kokeen paikka, aika ja kesto sekä kertaa aamun aikataulu, koska lähdet kotoa, millä pääset paikalle, osta juna- ja linja-autoliput, ja varmista välineet mitä tarvitset, kuten kirjoitusvälineet ja laskin. Jos koepaikka on kaukana kotoasi, mieti voisitko mennä lähemmäksi esimerkiksi tutulle yöksi. Näin saat vältettyä ylimääräisen stressin ja huolen tärkeänä aamuna.

Valintakoepäivänä:

-Herää hyvissä ajoin, mutta älä huolehdi jos olet nukkunut huonosti. Yhdet huonot yöunet eivät pilaa monen kuukauden työtä. Tee omat normaalit aamurutiinisi, syö hyvin, selaile vielä kirjoja, jos siltä tuntuu. Älä kuitenkaan lähde paniikkilukemiseen, siitä ei ole mitään hyötyä. Laita mukavat vaatteet päälle ja varmista vielä, että kaikki tarpeellinen on matkassa. Juttele vielä tärkeiden ihmisten kanssa, he saavat sinut rentoutumaan ja heiltä saat myös viimeiset tsempit.

-Kun saat kokeen eteesi, vedä syvään henkeä ja selaa koe läpi. Vaikka se vaikuttaisi vaikealta, älä hermostu. Usein kun tehtäviin tutustuu tarkemmin, huomaa etteivät ne oikeasti olleetkaan niin vaikeita. Tuttua asiaa erilailla ilmaistuna. Tee rauhassa tehtävä kerrallaan ja jos tunnet jumittuvasi johonkin tehtävään, siirry rauhassa seuraavaan. Kun olet saanut helpot tehtävät valmiiksi, palaa takaisin vaikeampiin. Näin pääset etenemään ja mieleesi saattaa palautua tärkeitä asioita. Muista seurata ajan kulkua jo ensimmäisestä tehtävästä alkaen.

Kokeen jälkeen:

-Huokaise helpotuksesta, tuuleta ja onnittele itseäsi. Olet tehnyt valtavan urakan ja nyt on aika nauttia. Ja odottaa. Ennen tulosten saapumista on hyvää aikaa uida, ottaa aurinkoa, nähdä kavereita ja nauttia kesästä. Älä tee turhia spekulaatioita, ne eivät muuta tulosta suuntaan eikä toiseen.

Paljon onnea ja ennen kaikkea osaamista valintakoepäivään, pitäkää pää kylmänä ja luottakaa itseenne!

Aurinkoisin terveisin,

Juulia

Kommentoi juttua

Juulia Lehtonen

Kesätöiden haku on juuri nyt kuumimmillaan. Töiden tekeminen korkeakouluopintojen ohessa on hyvin yleistä, monille välttämätöntä ja useimmissa tapauksissa suositeltua. Jotkut käyvät töissä ympärivuotisesti, toisille kesä saattaa olla ainoa työrupeama. Monien, etenkin ammattikorkeakouluopiskelijoiden, tutkintoon myös kuuluu pakollinen työharjoittelu. Meillä Tampereen kauppatieteilijöillä harjoittelu on vapaaehtoinen, mutta suositeltu tapa hankkia kokemusta oman alan töistä. Työharjoittelut voivat olla palkattomia tai niistä voi saada matalampaa, samanlaista tai jopa korkeampaa palkkaa kuin ns. tavallisesta kesätyöstä, työtehtävästä, omasta kokemuksesta ja yrityksestä tietenkin riippuen. Työharjoittelu, jota kutsutaan myös usein nimellä trainee, vaihtelee usein myös pituudeltaan. Se voi olla kesän mittainen pätkä, koko lukukauden tai -vuoden mittainen rupeama tai mitä tahansa siltä väliltä. Parhaimmillaan työharjoittelu voi olla kokemuksen lisäksi ponnahduslauta vakituiseen työsuhteeseen.

Jotkut tekevät töitä opintojen ehdoilla, toiset opiskelevat töiden ohessa. Opiskeluaikana hankittu työkokemus on arvokasta ja rakennetut verkostot ja suhteet lopullisesti työelämään siirryttäessä kultaakin kalliimpia. Kuten jo kesätyöpaikkoja hakiessa usein huomaa, kilpailu on kovaa. Työkokemus ja suosittelijat ovat niitä, joiden avulla on mahdollista erottautua edukseen. Jokainen työ on tärkeää hoitaa kunnialla ja rima reippaasti ylittäen, jo ihan itsensä työnlaadun ja lopputuloksen kannalta, mutta ikinä ei voi tietää mitä mahdollisuuksia ne jatkossa poikivat. Mukava kesätyö voi olla alku pitkälle uralle kiinnostavassa, kansainvälisessä yrityksessä tai palkaton työharjoittelu mahdollisuus tulla löydetyksi nousussa olevan start-upin kunnianhimoiseen tiimiin.

Omalla kohdallani osa-aikainen työskentely opintojen ohessa on toiminut paremmin kuin hyvin. Olen halunnut keskittyä täysillä opintoihini, joten täysipäiväisesti olen työskennellyt tähän asti vain kesäisin. Yliopisto-opiskelu on hyvin vapaata, kuten olen jo aiemmin kertonut ja vastuu niissä edistymisessä on täysin itsellä. Omalle vastuulle jää myös päätös siitä, tekeekö töitä opintojen ehdoilla vai opiskeleeko kun työltä jää aikaa. Toiset haluavat keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, oli kyseessä sitten työ tai opinnot, kun toisilla ei tuota ongelmaa tehdä lähes täyttä työviikkoa samalla kun suorittaa opintoja. Valintoja kannattaa punnita monelta kantilta, yhtä oikeaa ratkaisua työn ja opintojen tasapainottamiseen ei ole.

Onnea kesätöiden hakuun, tarttukaa rohkeasti uusiin haasteisiin ja nauttikaa kevään tuomasta energiasta!

Kevätterveisin,

Juulia Lehtonen

Kommentoi juttua

Vaihtoon!

Julkaistu 8.3.2016 — Kirjoittaja Juulia Lehtonen

Juulia Lehtonen

Sveitsi, Espanja, Ranska, USA, Kiina, Indonesia... Tässä vain muutamia esimerkkejä mainitakseni maita, joissa minä tai opiskelukaverini olemme olleet suorittamassa vaihto-opiskelujamme. Jokainen, itseni mukaan lukien, on palannut vaihdosta täysin uuteen kotikaupunkiinsa ihastuneena, koska vain valmiina palaamaan. Vaihdossa ollessa uuden maan, sen kulttuurin ja ihmiset, pääsee kokemaan ainutlaatuisella tavalla, lähietäisyydeltä ja parhaassa tapauksessa sisäpiirissä. Toisin kuin lomailija, vaihtari elää arkeaan uudessa kaupungissa, jolloin kokemus on usein syvempi ja kokonaisvaltaisempi. Paikallisia tapoja ja käytäntöjä ei usein enää muutaman viikon jälkeen ihmettele, vaan niistä tulee osa omia rutiineja. Yleensä ilmat ovat lämpimämpiä, ihmiset ystävällisempiä ja hintataso alhaisempi. Kaikki on siis paremmin kuin kotimaassa ja uskon, että positiiviseen kokemukseen vaikuttaa vahvasti myös oma asenne, halu tehdä vaihdosta jotakin, mitä kylmään ja kalliiseen Suomeen palatessa voi kaiholla muistella.

Vapaus, uudet ystävät ja matkustelu ovat asioita, jotka ovat jääneet päällimmäisenä monen vaihdosta palanneen mieleen. Vaikka itse Balilla vaihdossa ollessani opiskelimme melko tiiviilläkin tahdilla, oli vapauden tunne jotakin mitä Suomessa on mahdotonta enää saada. Asuimme keskellä paratiisia, koulun jälkeen oli mahdollisuus lähteä surffaamaan tai jäädä omalle uima-altaalle lukemaan, eivätkä arjen rutiinit alhaisen hintatason vuoksi painaneet. Koko Aasia oli lähellä ja lentäminen edullista (vrt. Suomi). Ihmiset olivat avoimia ja iloisia. Paikallinen ruoka oli taivaallista, terveellistä ja maukasta ja mikä parasta, niin edullista, että ulkona syöminen oli edullisempaa kuin itse kokkaaminen.

Vaikka balilainen elämä on hyvin erilaista kuin länsimaalainen, ehdimme neljän kuukauden aikana näkemään paikallisten arkea, kokemaan kulttuuria ja oppimaan kieltä. Kokemus avasi silmiä ja opetti jotakin sellaista, mitä koulunpenkillä ei voi kokea. Olen kiitollinen saamastani mahdollisuudesta ja kuten sanottu, lähtisin koska vain uudestaan. Vaikka vaihtoon lähteminen voi tuntua työläältä paperisotineen ja käytännön järjestelyineen, voin luvata sen olevan kaiken vaivan arvoinen. Ihmiset odottavat ja kotiin palatessani tuntui, etten olisi ollut lomamatkaa kauempaa pois. Järjestäkää asiat niin, että kotiin on helppo palata ja lähtekää avoimin mielin, ilman odotuksia. Jokainen vaihto on erilainen, tee siitä sinun näköisesi!

Kevätterveisin,

Juulia

Kommentoi juttua

Sounds like a plan!

Julkaistu 11.2.2016 — Kirjoittaja Juulia Lehtonen

Juulia Lehtonen

Yliopiston lukusalit täyttyvät vieraista naamoista, kirjaston viimeiseen pöytään näyttää joku muuttaneen asumaan ja parhaasta kaverista ei ole kuulunut edes WhatsApp-viestin vertaa sitten viikonlopun. Selviä alkukevään merkkejä, pelottavan motivoituneet valintakokeisiin valmistautujat. Jotkut ovat tietysti projektinsa jo aloittaneet kuukausia sitten, jotkut jatkavat sitä mihin viime keväänä jäivät ja jollakin ajatus ei ole vielä käynyt mielessäkään. Päämäärä on kuitenkin kaikilla sama, saada unelmien opiskelupaikka. Alku saattaa olla tahmeaa: urakka tuntuu valtavalta, aloittaminen on vaikeaa tai vapaapäivät eivät tunnu vapaapäiviltä kun pieni ääni takaraivossa syyllistää siitä, ettei ole kirjojen ääressä. Älkää pelästykö, nämä ovat täysin normaaleja tuntemuksia ja ennen kaikkea, esteet on tehty ylitettäviksi.

Vinkkini teille on ohje, jota ei voi koskaan korostaa liikaa: suunnitelkaa ja kirjatkaa suunnitelma ylös. Lukusuunnitelman avulla on helppo aloittaa sekä hahmottaa edessä oleva työmäärä ja sen vaatima aika. Ja mikä tärkeintä, laittakaa suunnitelma esille ja noudattakaa sitä! Kun olet noudattanut suunnitelmaa, voit hyvällä omalla tunnolla nauttia myös siihen merkitsemistäsi vapaista, kuten harrastuksista ja kaverien näkemisestä.

Lukusuunnitelma voi kaikessa yksinkertaisuudessaan ja toimivuudessaan olla tuntikohtainen lukujärjestys, johon on merkattu opiskeltavien asioiden lisäksi ruokailut, tauot, harrastukset ja vapaat. Itse merkkasin jokaisen lukupäivän alkavaksi edellisen päivän asioiden kertaamisella. Ennen kirjastolle menemistä harrastin usein liikuntaa ja ruokailut olivat tasaisesti parin tunnin välein. Tauoilla pyrin käymään aina edes pikaisesti ulkona. Viikonloput olivat alkuun vapaita, mutta kokeiden lähestyessä halusin myös hyödyntää ne opiskeluun. Opiskelutilanteesta kannattaa tehdä mahdollisimman miellyttävän, valitkaa rauhallinen paikka, jossa on hyvä ilma, ergonomia ja tunnelma. Opiskelkaa kotona, jos se tuntuu oikealle, menkää kirjastoon, jos kotona ette pysty keskittymään. Laittakaa mukavat vaatteet, ottakaa viereen vesipullo ja pientä naposteltavaa. Huolehtikaa, että välineet ovat kunnossa, kivalla viholla ja kynillä voi motivoida itseä. Sulkekaa puhelimet ja päättäkää, että vain tauolla saatte katsoa sitä.

Vaikka valintakokeisin valmistautuminen tuntuu monesta varmasti tämän hetken tärkeimmälle asialle, muistakaa myös huolehtia niin fyysisestä kuin henkisestäkin terveydestänne. Nukkukaa, syökää hyvin, liikkukaa ulkona ja viettäkää aikaa teille tärkeiden ihmisten kanssa. Tsemppiä kaikille urakkaanne, you can do it! Ja hei, vinkit on suunnattu yhtälailla myös abeille!

Terveisin,

Juulia

Kommentoi juttua

Laskeutuminen arkeen ja rutiineihin

Julkaistu 28.1.2016 — Kirjoittaja Juulia Lehtonen

Juulia Lehtonen

Täällä taas!

Ja reipasta alkanutta vuotta 2016! Tammikuu alkaa olla lopuillaan ja kevätlukukausi rutiineineen sekä opintoineen on jo hyvässä vauhdissa. Toivottavasti, ainakin suurimmalla osalla teistä. Itse vietin unohtumattoman joululoman Aasiassa ja myös unohtumattoman kotiinpaluun vatsataudissa. Laskeutuminen arkeen ei siis ollut kovin pehmeä. Lomalta palaaminen koulunpenkille ei ole ikinä helppoa, eikä sitä ainakaan helpota viikon sairasloma. Mitä pidemmälle rutiineihin ja kouluun palaaminen venyy, sitä vaikeampaa arjesta on saada kiinni. Vaikka olisit jo fyysisesti palannut arkeen, voi mieli silti olla vielä lomalla. Jos jollakin muullakin on ollut samanlaisia ”käynnistymisvaikeuksia”, tässä muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä koneiston uudelleen käynnistämiseen:

1. Ota itseäsi niskasta kiinni. Arkeen paluu alkaa sen tosiasian hyväksymisellä, että loma on ohitse ja vaihtoehtoja on yksi: ryhdistäytyminen. Jotta voi taas lomailla, pitää tehdä töitä. Lisäksi, velvollisuudet odottavat. Kukaan muu ei voi tehdä päätöstä puolestasi.

2. Selvitä missä mennään. Päätöksenteon jälkeen on konkreettisten toimien vuoro. Itselleni kalenterin ja sähköpostien esiin kaivaminen ovat arkeen paluu rituaaleja. Kun ne on avattu, ei niitä voi enää vältellä. Menojen ja lukujärjestyksen kirjaaminen kalenteriin tekee niistä todellisia ja asiat ovat hallinnassasi. Kirjaa ylös asiat, mitä pitää tehdä.

3. Lähde ulos. Vaikka on mukavaa, että viihdyt kotona, myös sieltä poistuminen tekee hyvää. Lähde luistelemaan, hiihtämään, laskettelemaan, lumikenkäilemään tai kävelemään. Muiden ihmisten näkeminen innostaa ja antaa voimaa. Lisäksi ulkoilu virkistää, piristää ja sopivasti myös väsyttää. Päivällä jaksat keskittyä opiskeluun ja illalla tulee uni.

4. Syö hyvin. Säännölliset ateriat rytmittävät mukavasti päiviä ja pitävät verensokerin tasaisena. Aivot tarvitsevat ravintoa pystyäkseen ottamaan uutta tietoa vastaan. Lisäksi ateriat ovat parhaimmillaan sosiaalisia tapahtumia tai pieniä, mutta tärkeitä hetkiä itselle.

5. Nauti! Lukio- ja opiskeluaika ovat hieno, tapahtumarikas vaihe elämässäsi. Lisäksi, mikä hienointa, sinulla on nyt elämäsi tilaisuus opiskella ja oppia lisää. Joten eiköhän oteta kaikki irti tästä mahdollisuudesta ja nautita elämästä!

Talviterkuin,

Juulia

Kommentoi juttua

Vapautta ja vastuuta

Julkaistu 17.12.2015 — Kirjoittaja Juulia Lehtonen

Juulia Lehtonen

Voin nimetä lukuisia yliopisto-opiskelun positiivisia puolia, mutta aina pari kertaa vuodessa ilahduttaa jokaisen koululaisen unelma, pitkät kesä- ja joululomat. Usein ne vierähtävät töitä tehdessä, mutta ne myös tarjoavat tilaisuuden pidempään reppureissuun, täydelliseen rentoutumiseen tai harrastuksiin uppoutumisen. Myös mahdollisuus päättää omista aikataulusta ja opiskelusta ovat asioita, jotka tuovat mukanaan vapautta, mutta myös vastuuta. Kurssitarjonnan puitteissa opiskelija voi päättää mitä kursseja käy ja koska, sekä suunnitella lukujärjestyksenä niin, että se sopii sen hetkiseen elämäntilanteeseen. Suunnittelu ja ennakoiminen ovatkin asioita, jotka mahdollistavat työnteon, vaihdon, työharjoittelun ja muut projektit opiskelujen ohessa.

Itse aloitin opiskelut avoimin mielin ja valitsin peruskursseja laidasta laitaan aiheisiin tutustuakseni. Pikku hiljaa muotoutui käsitys siitä, mitä haluan opiskella syvemmin. Yrityksen johtaminen ja markkinointi veivät mukanaan ja lopulta opintosuunnakseni valikoitui yrityksen johtaminen. Vaikka opintosuunta tai pääaine olisi valittu, ei silti ole vain yhtä oikeaa tai ainoaa tietä, miten kursseja tulisi käydä. Itse päätin kirjoittaa kandidaatin tutkielman kolmannen vuoden syksyllä ja lähteä kevääksi vaihtoon. Olisin myös voinut mennä työharjoitteluun, kuten eräs opiskelukaverini tai lähteä vaihtoon vasta täksi syksyksi. Kandisyksy oli kiireinen, sillä tutkielman kirjoittamisen lisäksi kävin myös muita kursseja, hoidin vaihtoon liittyviä asioita sekä tein töitä matkakassaa kartuttaakseni. Ennakoiminen kuitenkin kannatti, viime kevät oli paras mahdollinen! Vaihdon sain olla stressaamatta, koska tiesin olevani aikataulussa, ja syksy oli mukava aloittaa puhtaalta pöydältä maisterikursseilla.

Varsinkin ensimmäisinä opiskeluvuosina, kun intoa ja aikaa riittää, kannattaa kursseja (myös niitä ikävimpiä) käydä ainakin se suositeltu määrä, vaikka helppo lukujärjestys houkuttaisikin. Muuten käymättä jääneet kurssit vain kasaantuvat ja aiheuttavat päänvaivaa ja aikatauluongelmia tulevaisuudessa. Tietenkin on tilanteita, esimerkiksi aikaisin keväällä alkavat kesätyöt, kun kursseja ei ole mahdollista käydä sitä suunniteltua määrää. Tilannetta voi ennakoida käymällä kursseja jo aikaisemmin tai valmistautua siihen, että ne ovat edessä seuraavana vuonna. Myös mahdollisuus tenttiä ja suorittaa avoimen yliopiston kesäkursseja kannattaa hyödyntää.

Nyt on kuitenkin yksi lukukausi saatu taas päätökseensä ja se odotettu ja ansaittu loma on aivan kulman takana. Itse nautin tällä kertaa pitkästä (ja ansaitusta) lomastani Aasian auringon alla. Toivottavasti myös kaikilla muilla on rentouttava joululoma, nauttikaa siitä! Ensi vuoteen!

 

Lomaterkuin,

 

Juulia

 

P.S. Itse olen aloittanut jo hyvissä ajoin ennen loman alkamista seuraavaan lukukauteen valmistautumisen tekemällä kurssivalinnat ja suunnittelemalla aikataulut valmiiksi. Näin loman voi ottaa rennosti ja myös lukuvuoden aloittaminen helpottuu. Suosittelen!

Kommentoi juttua

Huh, mikä syksy!

Julkaistu 3.12.2015 — Kirjoittaja Juulia Lehtonen

Juulia Lehtonen

Ja miten nopeasti se on mennyt, alle kuukausi jouluun?! En varmasti ole ainoa, joka on havahtunut näihin mietteisiin talven ensimmäisten pakkasten ja lumisateiden yllättäessä. Syksyllä ja alkutalvesta koulukiireet koe- ja tenttiviikkoineen painavat päälle ja pimeyskin yllättää joka vuosi. Tässä kohtaa vuotta voi kuitenkin olla ylpeä itsestään ja siitä, mitä on syksyn aika saanut aikaan. Lukion syksyllä aloittaneet voivat huokaista helpotuksesta ja todeta, että ei se lukion aloittaminen niin pelottavaa ollutkaan, tästä on hyvä jatkaa! Lukion tokaluokkalaisille lukio on jo tuttua kauraa, tänä vuonna on aikaa keskittyä opiskelemaankin, kun oman lukion toimintatavat ovat selvillä. Ja mitä abeihin tulee, syksy on monilla ollut varmasti työläämpi kuin kertaakaan aikaisemmin koulutaipaleen aikana. Monet ovat aloittaneet yo-kirjoitusurakkansa ja loput aineet odottavat kirjoittamistaan keväällä. Ylioppilaskokeisiin valmistautumisen lisäksi monilla on varmasti mielessä jo jatko-opinnot valintakokeineen ja valmennuskursseineen. Onneksi on joululoma aikaa ladata akkuja ja selvitellä ajatuksia. Loman jälkeen ajatus kulkee huomattavasti kirkkaammin ja motivaatiokin on täysin uusissa sfääreissä, kiitos täydennettyjen energiavarastojen ja tyhjentyneen pään!

 

Itse voin allekirjoittaa saman pätevän myös korkeakouluopintoihin. Syksy on mennyt hurahduksessa kaikkien oppimispäiväkirjojen, esseiden, tenttien ja ryhmätöiden kimpussa. Loman pituinen luova tauko tulee tarpeeseen! Mutta asiaan, tarkoituksenani oli tulla esittelemään itseni ja tulevia postauksiani, mutta tunnelmointi ja joululoman fiilistely veivät täysin mukanaan. Joka ei sinänsä ole yllätys... Täällä siis kirjoittelee kauppatieteiden neljännen vuoden opiskelija ja Eximian Tampereen seudun markkinointiassistentti. Opiskelen Tampereen yliopistolla ja opintosuunnakseni valikoitui yrityksen johtaminen. Lisäksi minua kiinnostavat kovasti markkinointi, joka onkin sivuaineeni sekä viestintä ja psykologia, joiden kursseja myös käyn. Kandidaatin tutkielman kirjotin viime syksynä ja viime kevät meni vaihdossa Balilla. Keväällä 2017 olisi tavoitteena valmistua kauppatieteiden maisteriksi. Olo alkaakin olla taas kuin abilla, mitä sitä tekisi koulun jälkeen?? Onneksi on aikaa vielä miettiä ja oma juttu alkaa muotoutua pikku hiljaa. Eximian iloiseen tiimiin olen saanut kunnian kuulua jo päälle pari vuotta ja nauttinut kaikista tehtävistäni! Parasta työssäni on päästä tapaamaan ihania ja innostuneita lukiolaisia, kertomaan heille kokemuksistani sekä tsemppaamaan ja neuvomaan heitä. Tampereen ja lähiseudun abit ovatkin voineet nähdä minut lukiollaan abi-infoa pitämässä.

Tässä blogissa tulenkin kirjoittelemaan paljon kokemuksistani muun muassa valintakokeista, niihin valmistautumisesta, vaihto-opiskelusta sekä muista yliopisto-opiskeluun liittyvistä tärkeistä aiheista ja asioista, jotka ovat opintojeni aikana mietityttäneet, herättäneet ajatuksia ja joihin olen etsinyt ja löytänytkin vastauksia. Toivottavasti niistä on apua myös teille!

 

Tsemppiä loppu lukukauteen, jaksetaan painaa vielä muutama viikko viimeiset kokeet ja tentit, niin voidaan jäädä hyvillä mielin ansaitulle joululomalle!

 

Talviterkuin,

Juulia

Kommentoi juttua